Het energielabel helpt u om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heeft u dat niet, dan krijt u een boete.
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.
De kosten voor het complete product, inclusief opname, rapportage en btw kost u € 300,00. In de regel ontvangt u binnen 4 werkdagen het rapport al. Mocht u vragen hebben, dan kunt u natuurlijk altijd even bellen: 0181 899 313 of ons een bericht sturen.
Een energielabel is verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning en is 10 jaar geldig. Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw huis. Daarnaast geeft het energielabel inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van uw woning.
Om het energielabel van een woning te bepalen, bent u verplicht om een gediplomeerd en erkende adviseur in arm te nemen. Deze adviseur komt langs in de woning en loopt deze zorgvuldig door aan de hand van een uitgebreide checklist. Er wordt onder andere gekeken naar de aanwezige isolatie, verwarming en ventilatie. Nadat de woning is geïnspecteerd, worden alle bevindingen verwerkt en doorberekend in de software en krijgt u als eigenaar van de woning een energieprestatie certificaat. Desgewenst stellen we ook een uitgebreid maatwerkadvies op om de woning energiezuiniger te maken.
Vanaf 1 januari 2021 moeten bedrijven die energielabels uitvoeren gecertificeerd zijn volgens de nieuwe BRL 9500. Deze BRL volgt uit de NTA 8800, deze NTA 8800 is de rekenmethode en methodiek om de energieprestatie van een gebouw te bepalen. Vanaf 1 januari 2021 kunnen dus alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur), die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). De EP-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke registratiedatabase EP-online.