Een nieuw regeerprogramma, Prinsjesdag als opening van het nieuwe parlementaire jaar en de troonrede van Koning-Willem Alexander. Wat de plannen zijn voor de woningmarkt? We praten je met dit artikel bij!
- 2024-09-17T15:59:29Z
🏷 Prinsjesdag 🏷 Woningmarkt
"De sporters van TeamNL hebben met hun geweldige prestaties laten zien wat bereikt kan worden met talent, hard werken en volhouden. Ook als het een keer tegenzit. Aan dat voorbeeld mag de samenleving zich spiegelen." Koning Willem-Alexander opende zijn jaarlijkse troonrede vanmiddag met een verwijzing naar de goede Nederlandse sportprestaties afgelopen zomer, vooral bij de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Daar kan het nieuwe kabinet een voorbeeld aan nemen, was de boodschap.
Troonrede en de woningmarkt
In zijn troonrede noemde de koning de huizencrisis één van de meest complexe opgaven waar dit kabinet voor staat. Problemen die zijn terug te voeren naar complexiteit van te veel regels en controledwang. "Het staat buiten kijf dat meer en sneller bouwen nodig is."
Ook verwees hij naar de 5 miljard euro die beschikbaar komt voor het bouwen van huizen tot en met 2029, de extra 2,5 miljard voor het ontsluiten van nieuwe wijken en de woontop die voor eind dit jaar op het programma staat. Daar moeten nieuwe afspraken worden gemaakt tussen marktpartijen om de woningbouw te versnellen. "Het is cruciaal dat procedures korter worden."
Regeerprogramma
Afgelopen vrijdag maakte het kabinet het regeerprogramma bekend, nadat er in mei dit jaar al een hoofdlijnenakkoord was gepresenteerd. In het regeerprogramma gaat hoofdstuk 3A over Wonen en volkshuisvesting (pagina's 29 tot en met 38).
Een aantal opvallende zaken op een rij;
- Jaarlijks 100.000 nieuwe woningen
- 5 miljard euro tot en met 2029
- 2,5 miljard extra voor infrastructuur & woningbouwlocaties en projecten die vastlopen
- Woontop eind 2024
- Geen extra duurzaamheidseisen
- Gemeentes ontvangen geld per opgeleverde woning
- Er komen grootschalige woningbouwlocaties
- 30 % sociale woningbouw is geen eis meer, maar richtlijn
- Meer betaalbare bouwgrond en regie van kabinet op Ruimtelijke Ordening
- Geen wijzigingen fiscale positie woningeigenaren
- Huidige regeling rond hypotheekrenteafterek en eigenwoningforfait blijven
- Versnellen van woningbouw door efficiëntere processen en procedures
- Verlaging algemeen tarief overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen naar 8% in 2026
- Vergroten investeringsbereidheid in huurwoningen voor zowel corporaties als
private verhuurders - Bestaanszekerheid van huurders met laag inkomen beschermen door extra maatregelen
- Bouwen van meer middenhuurwoningen en vergroten aanbod voor ouderen en specifieke
doelgroepen, zoals jongeren, kleinere huishoudens en dak- en thuislozen - Inzetten op de bouw van 290.000 geschikte woningen voor ouderen tot en
met 2030 met voldoende geclusterde en zorggeschikte woningen
'Terugdringen woningtekort topprioriteit'
Het kabinet stelt verder dat hoge huren en huizenprijzen de ongelijkheid in de maatschappij vergroten en dat dit mede komt door het 'historisch hoge woningtekort'. "Het terugdringen daarvan is topprioriteit voor het kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd om de groeiende vraag die het gevolg is van demografische ontwikkelingen en de veranderende samenstelling van huishoudens te kunnen bijbenen. Bovendien drukt de fors toegenomen migratie hard op de vraag naar woningen."