omzetbelasting en recreatiewoningen


Wil je een vakantiewoning verhuren? Dan zijn de regels rondom omzetbelasting belangrijk. Lees hier meer over de voorwaarden, de herzieningstermijn en de mogelijkheden voor teruggave.


- 2024-08-31T19:46:18Z
🏷 omzetbelasting en recreatiewoning 🏷 BTW 🏷 Herzieningstermijn


Verhuur je een vakantiewoning? Dan ben je ondernemer voor de belasting en moet je over de huurinkomsten 9% omzetbelasting (BTW) betalen. Gelukkig kun je ook de BTW terugvragen die je zelf hebt betaald op zaken die verband houden met de verhuur, zoals de aankoop van de woning, de inrichting en de lopende kosten.

Hoeveel BTW kun je terugvragen?

Het bedrag dat je terug kunt vragen, hangt af van hoe je de woning gebruikt:

Belangrijke regel: de herzieningstermijn

Als je de BTW terugvraagt op de aankoop van de woning of de inrichting, moet je er rekening mee houden dat de Belastingdienst de komende jaren kan controleren of je de woning inderdaad voor verhuur gebruikt. Deze periode wordt de 'herzieningstermijn' genoemd. Als blijkt dat je de woning toch vooral voor eigen gebruik gebruikt, moet je een deel van de teruggevraagde BTW terugbetalen.

BTW bij de koop en verkoop van een vakantiewoning

Koop

Verkoop

De kleine ondernemersregeling

Als je weinig omzet hebt met de verhuur van je vakantiewoning, kun je misschien gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling. Hierdoor hoef je geen BTW af te dragen en heb je minder administratieve verplichtingen.

Let op: De kleine ondernemersregeling heeft gevolgen voor de BTW die je eerder hebt teruggevraagd. Raadpleeg daarom een belastingadviseur voordat je hier gebruik van maakt.

Artikel 37d Wet op de omzetbelasting

Bij de verkoop van een vakantiewoning kan onder bepaalde voorwaarden gebruik worden gemaakt van artikel 37d van de Wet op de omzetbelasting. Dit houdt in dat de nieuwe eigenaar in de plaats treedt van de oude eigenaar voor wat betreft de BTW-aangelegenheden.

Conclusie

De regels rondom de omzetbelasting bij recreatiewoningen kunnen ingewikkeld zijn. Het is daarom aan te raden om bij twijfel een belastingadviseur te raadplegen.